Ako ušetriť peniaze pri súčasnej miere inflácie?

28.10.2022 08:25

Niekoľko tipov, ako ušetriť peniaze - prasiatko, mince. Mnoho vecí každodennej potreby je z roka na rok drahšie. Najmä v posledných mesiacoch vplyvom vypätej ekonomickej a politickej situácie v Európe je inflácia vysoko nad hranicou, ktorú je ochotná akceptovať väčšina domácností. Ako sa s tým vyrovnať? Ako aspoň zmierniť dosah drahoty, čo sa na nás podpisuje pri každom nákupe? Finančná gramotnosť sa síce v školách povinne nevyučuje, ale nebolo by od veci ju zaviesť.

 

Univerzálny návod, ako sa vyrovnať so zdražovaním, síce neexistuje, ale pri dodržiavaní zopár základných myšlienok môže v peňaženke zostať väčší objem peňazí, ktoré potom použijete na niečo iné.

 

Na začiatku je vždy dobrý prehľad

Notes, ceruzka, pero a vlastné myšlienky. Zapisujte si, čo všetko miniete, majte tak svoje výdavky pod maximálnou kontrolou. Vypíšte všetky položky, na ktoré si spomeniete, a priebežne dopĺňajte ďalšie a ďalšie. Nešetrite sa, niektoré veci sú nevyhnutné a iné nie, samozrejme, zaznamenajte aj svoje neresti a zlozvyky, s ktorými chcete čo najskôr skoncovať. Musí tu byť každá položka, za ktorú utrácate peniaze.

Šesť z desiatich ľudí podľa prieskumov nemá zostavený domáci rozpočet. A práve preto pravdepodobne míňa viac peňazí, než by bolo potrebné. Položte si teda úplne zásadné otázky.

  • Je možné zlepšiť príjmy? Možno sa ponúka nejaká malá brigáda na víkend alebo voľný večer.

  • Sú všetky výdavky skutočne nevyhnutné? Nemáte v zozname položku, ktorú je možné vypustiť?

  • Máte odhodlanie dačo obetovať? Pokiaľ prestanete fajčiť, ušetríte min. sto eur mesačne.

 

Zlozvyky teraz musia rázne preč

Neutrácajte peniaze za zbytočné veci.

Ak si ich dokážete odrieknuť, máte napoly vyhrané. Alkohol plus cigarety sú nešvárom, ktorý je často vidieť v našich domácnostiach. Ide o finančne nákladnú záležitosť, s ktorou svoje zdravie určite nepotešíte. A navyše sa dá očakávať, že v čase krízy sa tieto položky predražia ešte viac. Zvyšovanie spotrebnej dane najmä na tvrdý alkohol a fajčivo je za posledné roky už evergreenom a je možné, že ešte porastie.

Nebude lepšie sa s podobnými produktmi rozlúčiť? Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť. Budete mať vyššie sebavedomie, že ste niečo podobné zvládli. A po pár rokoch si môžete povedať, že sa cítite oveľa lepšie ako predtým, a to práve vďaka tomu, že si pľúca a ďalšie orgány ľahko oddýchnu.

 

Ročné výdavky za alkohol a cigarety môžu rásť až do rádu desaťtisícov korún. A to je stále zaujímavá suma.

 

Nákupný plán je dobrá vec

Vytvorte si nákupný plán a neutrácajte za veci, ktoré nepotrebujete.

Musíte si ujasniť, čo presne budete kupovať a kde. Letáky supermarketov dopomôžu k oveľa lepšiemu výsledku a zaistia, že účtenka za životné náklady nemusí byť vôbec vysoká. Sledujte hlavne akcie a rozlúčte sa s impulzívnymi nákupmi, ktorými si robíte dobre.

Pred nákupom si dajte jedlo, aby ste nešli medzi regálmi hladní, lebo aj to je zbraň dnešných veľkoobchodníkov. Dokážu dokonale navnadiť chuťové poháriky. A odolať je také náročné, najmä ak nemáte skoro nič v žalúdku. Tak pozor na omámenie mysle a klam!

Napíšte si zoznam alebo si ho vytvorte v mobilných aplikáciách, ktoré vznikli na tento účel. Stačí doslova len pár kliknutí a môžete vyraziť s nákupným vozíkom medzi uličky preplnené tovarom. Tentokrát nebude plný. Dáte doň len to, čo potrebujete, veci, ktoré si vopred vyhliadnete, a z nastúpeného trendu neuhnete ani o meter. Dajte si podobné predsavzatia a rodinná kasa bude o dosť spokojnejšia!

Väčší nákup potravín do zásoby rozhodne nie je vylúčený. Pri trvanlivých potravinách, ako je múka, ryža alebo kečup a strukoviny, je skôr dobrým tipom, na ktorom sa dá stavať. Letáky so zľavami sú plné zaujímavosti, ale zamerajte sa hlavne na to, čo naozaj zjete. Aplikácia v mobile vám pomôže vyčíhať si vhodný moment, keď je práve v tom či onom supermarkete lacné mlieko či smotana.

 

Možno vás bude zaujímať aj článok Ako ušetriť niečo navyše online nakupovaním. Nájdete v ňom pár tipov, ktoré určite oceníte.

 

Varením doma tiež ušetríte

Chodíte často do reštaurácie? Kupujete si polotovary, ktoré si potom ohrejete v mikrovlnke alebo krátko povaríte na sporáku? Potom robíte chybu, ktorá vás v konečnom dôsledku stojí veľa peňazí. Asi by ste sa divili, koľko vás také veci vyjdú medziročne! Variť doma z čerstvých surovín je ale niečo iné a pozitívnu zmenu zaznamená aj vaše trávenie. Slovenské domácnosti vyhodia desiatky kilogramov jedla ročne, takže sa naučte neplytvať. Limonády aj minerálky je možné kupovať vo väčšom balení, ktoré vyjde v priemere lacnejšie ako malé fľaše.

Keď si spočítate náklady a investujete trochu voľného času, čoskoro zistíte, že je ekonomickejšie variť si doma, ako sa stravovať na verejnosti. Môže to byť pohodlnejšie, ale za cenu jedného obedového menu si môžete urobiť niekoľko porcií kvalitného jedla. Inými slovami – mať zásobu na celý deň dopredu. Do práce si robte desiaty, na výlet do prírody alebo za pamiatkami platí to isté. Obed v nádobke nie je žiadna hanba alebo poníženie. Má ho určite aj niekto z vašich kolegov v zamestnaní.

 

Elektrina nemusí byť strašiakom

Trieda A+++, ktorá sľubuje najvyššiu úsporu spotrebičov.

Desí vás, že budete platiť skutočne mimoriadne výdavky za odber elektriny? Pritom riešenie je vlastne jednoduché, môžete zmeniť poskytovateľa alebo sa aspoň informovať, aká je situácia na trhu. Potom postupovať bod po bode. Porozmýšľajte nad nákupom ekonomickejších spotrebičov, orientujte sa podľa energetických štítkov. Kategórie A+++ je tou najlepšou, ale aj s A+ budete šetriť, ak nahradíte niekoľko rokov starú práčku či chladničku. Všeobecne platí, že sa vyvíja aj elektronika, nezabudnite tiež premýšľať o výmene televízora, namiesto stolného PC si nabudúce zvoľte notebook, to platí aj pre náruživých hráčov. Existujú totiž aj herné varianty notebooku a ich spotreba elektriny je oproti stolnej mašine výrazne nižšia.

Elektrinou môžete šetriť aj v kuchyni a nehovoríme len o úsporných žiarovkách, ktoré by ste si mali osadiť v celom byte. Využívajte pri varení zvyškového tepla, nezabúdajte na pokrievku a veľkosti hrncov prispôsobte platničke. Ak máte dve či štyri, vyberajte z nich a vyťažujte ich rovnomerne. Vodu ohrievajte zásadne v rýchlovarnej kanvici a nezabúdajte, že práve uvarené jedlo nepatrí do chladničky. Tá by ho totiž musela vychladiť – a vzala by si na pomoc relatívne veľké množstvo energie, všetko úplne zbytočne.

 

Mimochodom, keď sme pri tom varení, prečo si za jeden večer nepripraviť jedlo na pár dní vopred? Usporíte čas a potom si stačí jednotlivé porcie len ohriať. Navyše nebudete musieť zase dlhší čas ísť do obchodu, a tak nebudete v pokušení kúpiť si niečo ďalšie, čo príliš nepotrebujete.

 

V tomto článku nájdete ďalšie zaujímavé tipy, ako ušetriť nejaké peniaze na elektrine.

 

Ako ušetriť vodu v domácnosti

Zachytávajte dažďovú vodu, ktorou môžete zalievať rastliny alebo si tiež umyť auto, vhodná je aj na splachovanie WC. Nikto po vás nechce, aby ste sa sprchovali dvakrát do týždňa, štandardom je predsa každodenný krátky pobyt v kúpeľni, ktorý je spojený aj s touto fázou telesnej očisty. Sprcha je však oveľa lepší variant oproti vani plnej vody. S perlátorom, ktorý ušetrí ďalšie cenné kvapky, budete pri sprchovaní aj umývaní riadu určite spokojnejší.

Ešte jeden zlozvyk – poznáte niekoho, kto pri čistení zubov necháva tiecť vodu? Presne tu prichádzate o litre a medziročne o stovky litrov vody. Úspora je niekedy naozaj jednoduchá! Pozor na kvapkajúci kohútik, pretekajúce WC a podobné zdanlivo malé problémy. Na toalete môžete takto prísť v krajnom prípade aj o stovky litrov za deň. Vyriešte to čo najrýchlejšie!

 

Chodiť do knižnice je normálne

Za starých čias ľudia chodili do knižnice a dnes znova nastal čas, keď by sa podobný trend mohol vrátiť. Knihu si nemusíte kúpiť, je pomerne drahá, ale požičať si ju z knižnice vyjde na zlomok obstarávacej ceny, platíte len za ročnú registráciu. Práve preto by ste mohli skúsiť podobný postup, snáď len si postrážte dátum, keď máte knižku vrátiť – pokuta za neskoré vrátenie je nepríjemným výdavkom. Ak patríte medzi vášnivých čitateľov, je to zaujímavá cesta, pri ktorej nezaplatíte ročne niekoľko stoviek eur. Len nesmiete byť pohodlní, pravidelne chodiť do knižnice a vyberať si tituly, ktoré vás zaujmú. 

 

Drogéria môže byť úsporná

Oprášte recept našich predkov a skúšajte to s citrónovou šťavou, octom a jedlou sódou. Čistiaci efekt je veľmi vysoký, navyše v tomto prípade ide o stopercentnú bio záležitosť bez (potenciálne) zdraviu škodlivej chémie. Ocot sa dá využiť na kúpeľňu, práčku aj na čistenie rúry, vyleštíte si ním aj okná. Hodí sa na toaletu, poradí si s vodným kameňom. Zrátané a podčiarknuté, takto ekologicky vyhovujúca drogéria môže stáť doslova len pár eur! Jedlá sóda môže dostať zápach z chladničky aj koberca, pokiaľ budete dostatočne trpezliví. Iná chémia, samozrejme, tiež, ale v drogérii nemusíte mesačne nechávať peniaze navyše. Alebo snáď áno? Šetrite teda odo dneška v domácnosti štýlom cent k centu a uvidíte, že sa podobný prístup oplatí na výbornú.

 

A čo oblečenie? 

Inflácia rastie, preto je potrebné šetriť aj na šatníku. Nevyhadzujte zbytočne veci, čo sú len trochu obnosené. Určite sa poznáte a viete, že budete nosiť iba niektoré nové oblečenie. Potom ale nemá zmysel utrácať stovky eur v butikoch. Ak máte šijací stroj, oblečenie sa dá zašiť, upraviť a podobne (alebo ho môžete predať na nejakom bazáre, prípadne darovať na dobročinné účely). Čím viac kúskov oblečenia je v skrini, tým menej ich budete nosiť. A nebola by práve toto veľká škoda?

 

Čas od času si urobte radosť, ale kupovať dve tričká každý mesiac, to je predsa len trochu veľa. 

 

Poznáte nejaké ďalšie spôsoby, ako ušetriť peniaze? Napíšte svoje skúsenosti do diskusie a inšpirujte ostatných čitateľov.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Ako ušetriť peniaze pri súčasnej miere inflácie?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok