CoinSpace – revolučná kryptomena alebo pyramída?

03.10.2016 05:30

Čo je Coinspace a ako funguje. Snáď každý sa aspoň prostredníctvom pár slov (napr. z TV) dozvedel o niečom, čo je kryptomena - Bitcoin, Litecoin, Ethereum či iné podobné pojmy. V súčasnej dobe sa ale začal objavovať pojem CoinSpace (a ďalšie pyramídové kryptomeny). 

Na Slovensko prišiel tento nový biznis projekt koncom minulého roka, pričom záujemcom o ľahký a bezprácny zárobok sľubuje garantovaný výnos 50 % za pomerne krátky čas a kurzový vývoj podobný Bitcoinu.

 

Aby rozumel článku každý, definujme si najskôr, čo je to kryptomena. Kryptomena je digitálna mena, ktorú niekto vytvorí, ktorú niekto ,,ťaží", a ten niekto na nej zarába. Túto menu môže vyrobiť prakticky ktokoľvek. Aby ale mohla mena reálne fungovať, je potrebné ju rozšíriť medzi ľudí, zároveň potom dodržiavať určité pravidlá, aby bola mena použiteľná. Hlavnou výhodou takejto kryptomeny je fakt, že ju nespravuje žiadna banka. To so sebou prináša aj určité riziká, predovšetkým v kolísaní kurzu. Jeden deň môžete za jednotku kryptomeny zaplatiť 20 € a na druhý deň ju predať za 150 €, ale aj naopak. Viac o kryptomenách si prečítajte v samostatnom článku čo sú to kryptomeny a ako ich získať (ťažiť). Dozviete sa tam taktiež niekoľko možností, ako sa dá na nich zarobiť.

 

Princíp projektu Coinspace, ako to funguje

Má to fungovať tak, že zakúpením jedného z nižšie uvedených balíčkov si od firmy Coinspace prenajmete výpočtový výkon a začnete "ťažiť" menu. Mena síce momentálne neexistuje (takže spoločnosti posielate reálne peniaze – eurá, české koruny a kupujete si za ne len sľuby), ale spoločnosť sľubuje, že v budúcnosti, keď sa ich kryptomena S-Coin dostane do obehu (ak sa tam vôbec dostane) a bude sa s ňou dať obchodovať, platiť v obchodoch ako napríklad s Bitcoinami, sa jej hodnota vyšplhá na závratné sumy a vy na tom zarobíte ohromné peniaze. Coinspace predpokladá, že ich virtuálna mena bude mať v budúcnosti hodnotu až 400 eur za jeden S-Coin.

 

Možnosti spolupráce

Nasledujúce informácie som našiel na stránke jedného z propagátorov tohto biznisu. Po registrácii si budete musieť vybrať jeden zo vstupných balíčkov.

 

Aké vstupné balíčky ponúka Coinspace a koľko S-coinov vyťažíte za jeden deň.

 

Pri zakúpení balíčkov od 300 eur do 12 000 eur vám počítač vyťaží určitý počet S-Coinov denne, podľa toho, aký balíček ste si zakúpili (napr. 3 000-eurový balíček vyťaží 24 S-Coinov denne).

 

Poznámka - hm, zaujímavé, nevedel som, že počet vyťažených S-Coinov závisí práve od toho, aký si kto zakúpi balíček. Veď všetci registrovaní užívatelia prepožičiavajú rovnaký výkon svojho počítača, alebo sa mýlim?

 

Čo potom s vyťaženými S-Coinmi?

1) Máte možnosť predať ich naspäť spoločnosti - každý 14. a 28. deň v mesiaci, s okamžitým 50 % zhodnotením (napr. 3 000-eurový balíček vám za 15 dní vygeneruje 360 S-Coinov a v prípade, že sa ich rozhodnete predať, firma ich odkúpi s 50 % zhodnotením a vám sa za 15 dní pripíše pasívny príjem vo výške 180 eur, s ktorým ďalej môžete pracovať podľa vlastných potrieb.

 

Poznámka pre nechápavých - už len tento odsek dokazuje, že je to Ponziho schéma ako vyšitá. Odkiaľ spoločnosť vyplatí investorovi 50 % zhodnotenie, keď kryptomena S-Coin zatiaľ vlastne ani neexistuje? Z investícií ďalších registrovaných, ktorí si zakúpia balíček? Zatiaľ to tak vychádza, ale nepredbiehajme.

 

2) 95 % ľudí však čaká do oficiálneho štartu meny na trhu. Cieľom spoločnosti je zaregistrovať 50 000 ľudí, následne bude mena uvedená na trh. Vďaka užívateľom, celkovému obratu spoločnosti a vysokému dopytu cena S-Coinu porastie.

 

Poznámka – mňa by zaujímalo, odkiaľ berú tú istotu, že na trhu bude po S-Coinoch vysoký dopyt? Práve naopak, ak sa S-Coin skutočne objaví na burze (o čom ja pochybujem), tak ako sľubuje spoločnosť Coinspace, jeho skutočná hodnota bude niekde okolo čísla nula celá nula nula (0,00). Nastane totiž situácia, keď sa desaťtisíce registrovaných ľudí budú chcieť zbaviť S-Coinov a dostať za ne eurá, české koruny, doláre - čiže zarobiť peniaze, veď preto do toho každý išiel. Ponuka na trhu bude vysoká, dopyt slabý (chcem vidieť toho zúfalca, kto by si tie S-Coiny na trhu kúpil). Výsledkom toho bude reálna hodnota tejto kryptomeny. Ale zasa predbieham.

 

Prečo sa vyhýbať investícii do CoinSpace?

1. Garantujú zisky – 1 euro za  1 S-Coin

Spo­loč­nosť plá­nuje spus­tiť svoju vlastnú menu S-Coin, pričom Coins­pace garan­tuje jej hodnotu 1€. Garan­cia hod­noty je niečo, čo inte­li­gent­nému inves­to­rovi spustí v hlave alarm, keďže nikdy sa nedá pred­po­ve­dať, ako presne sa trhy budú sprá­vať. A pri kryp­to­me­nách je táto neprav­de­po­dob­nosť ešte vyš­šia.

 

Hodnotu digitálnej meny, ako je napríklad Bitcoin, určuje trh na základe dopytu. Inak povedané, čím väčší je o ňu záujem, tým je drahšia. Ak teda do každej vyťaženej mince investujete jedno euro, nie je vôbec isté, že na tom zarobíte. Garancia ziskov je preto v prípade Coinspace veľký nezmysel a klamstvo. Veď ani do Bit­co­inu nikto nein­ves­tuje s tým, že oča­káva garan­to­vané zisky.

 

Poznámka - jediné, čo Coinspace môže garantovať, je to, že minimálne 90 % zo všetkých registrovaných príde o svoju investíciu. 

 

2. Sľubujú veľké zisky, no zatiaľ nič nefunguje

CoinSpace sľubuje veľké zisky (v budúcnosti až 400 € za jeden S-Coin, ktorý teraz kúpite za 1 €), ale iba v prípade, že pozvete ďalších investorov, ktorí by ich menu kúpili. Možno niekedy v budúcnosti S-Coin dosiahne hodnotu 400 eur za jeden kus, ktovie. Ja o tom ale pochybujem. Podľa mňa tvorcovia tohto projektu len balamutia ľudí, aby z nich vytiahli peniaze za nákup balíčkov. Je to od začiatku nadimenzované ako podvod a ani samotní zakladatelia projektu neveria, že sa ich kryptomena niekedy dostane na burzu a že sa s ňou bude dať obchodovať, prípadne platiť v obchodoch.

 

Čo mi však nejde do hlavy, je nasledovné - ľudia , ktorí to propagujú (to sú tí, ktorí sa predvádzajú v luxusných autách), sa chvália, že zarábajú veľké peniaze a že ak sa do tohto projektu zapojíte aj vy, budete zarábať rovnakú sumu, možno aj viac. Ja sa ale pýtam, odkiaľ pochádzajú peniaze na ich výplaty, keď Coinspace, ako bolo popísané v bode č. 1, zatiaľ vlastne ani nefunguje. Ich kryptomena S-Coin nie je na burze (nie je v zozname všetkých registrovaných kryptomien - nachádza sa ich tam cez 500, ale S-Coin tam zatiaľ nenájdete, jednoducho neexistuje), to znamená, že sa s ňou nedá obchodovať, nedá sa vymeniť za iné kryptomeny, nedá sa s ňou platiť  v internetových obchodoch, dá sa s ňou manipulovať len v rámci ich systému. Čiže nič nefunguje, no oni zarábajú rozprávkové peniaze. Žeby peniaze na ich výplaty pochádzali z investícií nových registrovaných, ktorí vstúpia do systému a zakúpia si nejaký balíček?

 

Bolo veľa podobných podvodných spoločností, ktoré predávali falošné akcie svojej spoločnosti a sľubovali, že do troch rokov budú tie akcie mať niekoľkonásobnú hodnotu. Bolo veľa pyramídových krypto-spoločností podobných Coinspace (napríklad Onecoin), ktoré sľubovali, že do dvoch rokov sa dostanú na burzu a potom sa s ich kryptomenou bude dať obchodovať. Avšak všetko to boli len prázdne sľuby a klamstvá, vďaka ktorým okradli tisíce ľudí.

 

3. Kryptomena nevznikne len tak, musí sa "ťažiť"

Ťaženie kryptomeny, ako napríklad Bitcoin, Litecoin či iné, prebieha pomocou veľmi zložitých výpočtov. Na tieto výpočty sú potrebné vysoko výkonné počítače a servery, ktoré by zvládali všetky operácie. Ako však prebieha takéto ťaženie v prípade Coinspace sa overiť nedá, pretože systém je centralizovaný a jediný, kto má ťažobné právo, je samotná spoločnosť. Panujú preto obavy z toho, že CoinSpace ničím podobným nedisponuje a digitálnu menu "ťaží" pomocou úplne banálnych výpočtov, čo vedie nielen k nestabilite tejto meny, ale aj k faktu, že nemá prakticky žiadnu cenu.

 

 

4. Aby sa vám vaša investícia oplatila, musíte do tohto projektu lákať ďalších ľudí

Ďalším veľkým problémom tejto ,,kryptomeny" je fakt, že na to, aby sa vám vaša investícia vôbec oplatila, musíte pozvať ďalších ľudí. Na základe investícií ďalších ľudí môže údajne táto mena rásť, čím by rástla aj vaša investovaná čiastka. Po prvé, úplne to popiera logiku kryptomeny, a po druhé, veľmi nápadne to pripomína známu pyramídovú hru, ktorá pripravila o peniaze už mnoho ľudí. CoinSpace vám navyše ponúka väčšie zisky, za čo najviac pozvaných ľudí. Toto je ďalší znak, že o ťaženie kryptomeny v skutočnosti nejde a že to slúži len na zakrytie nelegálnej finančnej hry.

 

5. S-Coin má hodnotu len v rámci ich systému, mimo pyramídy je bezcenný

Keď zakúpite akúkoľvek jednotku decentralizovanej kryptomeny, môžete si ju uschovať a čakať, či sa kurz tejto meny medzitým nezačne pohybovať smerom nahor. Len čo kryptomena dosiahne nejakú finančnú hladinu, môžete ju predať. Predať ju môžete investorom po celom svete, ale aj samotným tvorcom tej či onej kryptomeny. CoinSpace však túto ponuku vôbec nemá, resp. ich menu môžete predať len v rámci ich pyramídy – systému. Mimo pyramídy bude ich mena  bezcenná, žiadny investor o S-Coin stáť nebude a vám nezostane nič, len prázdna peňaženka. Pýtate sa, prečo? Keď ich systém padne (každá pyramída sa skôr či neskôr rozsype), a to bude vtedy, keď do tejto Ponziho schémy/pyramídovej hry prestanú prichádzať noví investori, ostanú vám len akési S-Coiny, s ktorými nič neurobíte. Chápete to? Reálne eurá, české koruny, doláre vymeníte za virtuálny nezmysel. Pri Bitcoinoch je to iné, pretože tie sú rešpektované po celom svete a pokojne by ste ich mohli predať na burze alebo si za ne niečo kúpiť v obchode.

 

Nič by sa nezmenilo (že je kryptomena bezcenná) dokonca ani vtedy, keby sa S-Coin skutočne objavil na burze, tak ako sľubuje spoločnosť Coinspace, čiže by sa s ním dalo obchodovať. Ako som na to prišiel? Nastala by totiž situácia, kedy by tisícky registrovaných investorov Coinspace poslali svoje S-Coiny na burzu, no tie by s veľkou pravdepodobnosťou nikto nekúpil. Vysoká ponuka a slabý dopyt by investorom ukázali jeho skutočnú hodnotu – nulovú.

 

6. Veľa technických nedostatkov

Aby toho nebolo málo, tvorcovia tejto kryptomeny nie sú schopní odpovedať na základné technické otázky týkajúce sa ich meny. Ako už bolo spomenuté, každá kryptomena sa ťaží, na čo sú využívané zložité matematické výpočty. Tvorcovia tejto digitálnej meny ale nie sú schopní odpovedať ani na otázku, aký program tieto výpočty zabezpečuje. Každý, kto investuje nemalé peniaze, sa zaujíma aj o zabezpečenie takejto meny, no v skutočnosti žiadne zabezpečenie prakticky neexistuje. A takých technických nedostatkov je celý rad.

 

7. Rozdiel medzi CoinSpace a nepyramídovými kryptomenami ako Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné

Častým argumentom propagátorov tohto pochybného biznisu je „ale veď sa pozri na Bitcoin, Litecoin a ďalšie virtuálne meny. Kam to dotiahli? A tam sa dostane aj náš Coinspace a ty môžeš na tom slušne zarobiť“.

 

Ako bolo popísané vyššie, cena kryptomeny rastie s jej rozšírením. Čím viac ľudí, spoločností a korporácií začne určitú kryptomenu využívať, tým väčší bude po nej dopyt. S dopytom, samozrejme, vystrelí kurz, a vy tak môžete, v prípade dostatočne veľkej investície, získať naozaj veľké zisky. Ale chvíľu to trvá. Žiadne takéto zisky nebudú hneď.

 

CoinSpace ale na veľmi rýchly zárobok bez práce láka. Táto mena ale vôbec nie je v obehu, nedá sa s ňou obchodovať na burze a ani si za ňu nič nekúpite v internetových obchodoch, na rozdiel od serióznych digitálnych mien ako Bitcoin a ďalších cca 500 virtuálnych mien, ktoré sa ťažia a ktoré v žiadnom prípade nefungujú na princípe pyramídy/Ponziho schémy. Veľa investorov ani spoločností nemá o CoinSpace potuchy. Prečo by aj mali prechádzať na novú, neoverenú kryptomenu? Navyše, CoinSpace vám garantuje zárobok v prípade, že pozvete ďalších ľudí, ktorí budú investovať. A s menou budú môcť obchodovať iba ľudia, resp. samotní investori do tohto projektu pozvaní. Prečo by sa ale ideálna kryptomena snažila namiesto rozšírenia medzi čo najväčší počet firiem uzatvárať?

 

Pre lepšie pochopenie, rozdiel medzi Coinspace a najznámejšou kryptomenou na svete – Bitcoinom je v tom, že zatiaľ čo druhá menovaná kryptomena má „reálnu hodnotu“ (ak vyťažíte alebo nakúpite Bitcoin, môžete ho potom predať a zarobiť na ňom (ale aj prerobiť), môžete s ním platiť v internetových obchodoch a iné. Je to jednoducho globálne uznávaná virtuálna mena), hodnota Coinspace je 0,00. Vlastne omyl, Coinspace nejakú hodnotu má, ale len v rámci ich systému. Mimo ich systému je bezcenná, pretože ju nikde nevyužijete.

 

8. Pýtate sa, čo si vlastne kupujete investíciou do Coinspace balíčkov?

Nič, len prázdne sľuby. Sľuby, že spoločnosť vám do vášho kabinetu (to je váš účet) napíše nejaké bezcenné číslo a bude tvrdiť, že je to elektronická mena. Toto číslo nemá a nikdy nebude mať žiadnu reálnu hodnotu – skutočné peniaze za ňu od žiadnej finančnej inštitúcie/výmennej burzy nikdy nedostanete. Maximálne ju budete môcť predať  v rámci internej burzy (ich pyramídy) niekomu inému, kto o kryptomenách nevie absolútne nič a nevie, že kupuje len bezcenné číslo.

 

9. Dá sa na tom zarobiť? Ak áno, kto na tom zarobí?

Rovnako ako ďalších x pyramídových spoločností z minulosti, aj Coinspace bude jedného dňa nútený svoju činnosť ukončiť. Na jednej strane budú víťazi, úzka skupina ľudí na vrchole pyramídy (1–10 % z registrovaných), ktorá sa slušne nabalí, a na druhej strane (90 až 99 % zo všetkých registrovaných) budú tí, ktorí o svoju investíciu prišli a ktorým ostane len plno nezrealizovaných sľubov a množstvo bezcenných čísel vo svojom kabinete, za ktoré nedostanú ani deravý groš. Keďže, ako sme si už niekoľkokrát povedali, mimo ich systému má S-Coin nulovú hodnotu.

 

Pyramídové kryptomeny - všeobecne

Podobných projektov, ako je Coinspace, je, žiaľ, stále viac a viac. Napísal som preto samostatný článokv ktorom rozoberám všetky tieto pyramídové kryptomeny, hlavne čo všetko ich spája. Okrem toho sa v článku dozviete, aké sú rozdiely medzi falošnými menami typu S-coin a skutočnými digitálnymi menami ako Bitcoin.

 

Pár slov na záver

Spoločnosť CoinSpace vlastní niekoľko podnikavcov, ktorí sa prostredníctvom tohto projektu (pokojne to môžeme nazvať nelegálna finančná hra – Ponziho schéma/pyramídová hra) snažia vytiahnuť z ľudí peniaze s prísľubom veľkých zárobkov.

 

Neexistuje žiadna výmenná burza, na ktorej by sa s S-Coinmi obchodovalo. Neexistuje žiadny obchod, v ktorom by ste za túto virtuálnu menu mohli nakúpiť. Firma si sama do svojich interných tabuliek vpisuje, akú má ich kryptomena hodnotu. Hoci sa CoinSpace snaží tváriť ako dokonalá, inovatívna internetová mena (resp. jej majitelia a investori ju tak popisujú, len aby do systému nalákali ďalších investorov), ktorá by snáď aj rada na rebríčku obľúbenosti atakovala práve samotný Bitcoin, v reálnom fungovaní ale CoinSpace neponúkne nič iné, než len pekne rafinovanú pyramídovú hru.

 

Akokoľvek vám tvorcovia sľubujú úžasné výnosy a perspektívnu menu, nikdy sa tak nestane (zarobia len tí na vrchole, zvyšok, teda 90 % ľudí, stratí, tak ako pri každej pyramídovej hre/Ponziho schéme, všetky vložené peniaze). CoinSpace absolútne ,,nerešpektuje" zákony decentralizovanej kryptomeny ako takej. Každá investícia, aj do Bitcoinu, je riziková. Investícia do CoinSpace je ale čírym bláznovstvom.

 

Suma sumárum - podľa mňa je CoinSpace obyčajná pyramídová hra/Ponziho schéma prezlečená za populárne kryptomeny. Tento podvod je postavený len na zarábaní zo vstupných balíčkov a následnom prerozdelení týchto peňazí do pyramídy. To ostatné je, ako som už spomínal, len kamufláž na zakrytie podvodu.

 

Ak ste v článku nenašli to, čo ste hľadali, skúste si prečítať aj diskusné fórum, tam možno nájdete nejaké zaujímavé informácie k téme.

Prišli ste už niekedy do kontaktu s týmto projektom? Budem rád, ak sa zapojíte do diskusie a napíšete svoje vlastné skúsenosti.

 

Našli ste v tomto článku zaujímavé informácie, ktoré považujete za prínosné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Odporúčam prečítať si tieto dva články:

Ako prebieha každá Ponziho schéma – v článku sa dozviete, čo majú spoločné všetky tieto internetové scamy, ako sú Onecoin, Coinspace, Zeekrewards, Banners Broker atď. Mal by vám dopomôcť pochopiť, ako funguje každá Ponziho schéma, resp. ako začne, ako prebieha a ako skončí.

 

Pár rád, ako sa nedať nachytať internetovým šmejdom – v tomto článku si môžete prečítať pár mojich postrehov a rád, na čo si dať pozor, aby ste v budúcnosti nenaleteli na niečo podobné ako je Coinspace.

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: CoinSpace – revolučná kryptomena alebo pyramída?

Dátum: 21.11.2017

Vložil: GR

Titulok: pana boa

Bez ohľadu na to či S-coin je alebo nie je scam :D autor tohto článku aj tak nemá moc úroveň a čo sa týka systému .. tak si prezistil veľmi málo aby vedel dedukovať niečo zmysluplné :)

Aj keď S-coin je scam, tak autor minimálne nechápe princípu systému ktorý sa snažil vysvetliť :) takže by som ho zaradil do rovnakého odpadu ako aj celý s-coin :)

Dátum: 23.11.2017

Vložil: Is Scoin legit?

Titulok: Re:pana boa

Podla mna autor podal svoj nazor na dany projekt. Nevidim dovod ho zaradovat do takeho isteho ,,odpadu" (horsie slovicko ste ako pouzit uz nemohli???!!??) Autor clanku mal podla mna ako taku znalost o projekte. No keby vedel o projekte vsetko tak by za A) tam robil alebo po B) bol aspon prostrednikom v danom projekte. Tym padom by asi nemal povolene hovorit o tom takto verejne (A) alebo jedine, ze by bol nespokojny so systemom (B) a kedze este firma nekrachla na tom, ze to je nejaka nelegalna schema tak neuspesny nemohol byt nie?... Takze tym padom vasa odpoved je irelevantna.

Dátum: 30.11.2017

Vložil: Admin

Titulok: Re:Re:pana boa

Nie som registrovaný v systéme, no mám informácie.

Tou najpodstatnejšou je, že daná firrma nemá licenciu na poskytovanie investičných služieb. Tým pádom je to podvod.

Dátum: 30.11.2017

Vložil: Admin

Titulok: Re:pana boa

Namiesto urážania ste nám mohli radšej vysvetliť princíp systému.

Dátum: 04.10.2016

Vložil: Rici

Titulok: Scam

Ponzi scam:)

Pridať nový príspevok