Niekoľko tipov, čo určite nerobiť, keď pracujete z domu

31.12.2022 08:39

Pár tipov, čo určite nerobiť, keď pracujete z domu. Home office je fenoménom modernej doby a je spojený s výskytom ochorenia Covid-19, pričom súčasný trend sa skôr zrýchľuje. Mnoho ľudí pracuje jednoducho z domu, pretože je to pre nich pohodlné. Je to veľká výhoda pre introvertov, ktorí nemajú radi otvorené priestory, čím však aj ušetria náklady spojené s dochádzaním do najbližšieho miesta práce. Ako pracovať z domu, aby ste boli efektívni a zároveň si udržiavali zdravú myseľ? Existujú rôzne kurzy a semináre, ale nemusíte ich nevyhnutne využiť. Možno vám postačí aj niekoľko dobrých rád, aby ste sa pohli ďalej a boli úspešnejší vo svojom odbore. Pozrime sa na ne!

 

1. Sociálne siete 

Možno si to neuvedomujete, ale počas svojej práce strávite príliš veľa času na platformách ako Facebook, Instagram alebo WhatsApp. Takže ako? Strávite aj vy hodinu denne podobnými aktivitami? To je však príliš veľa, také aktivity radšej ponechajte ako odmenu po práci a uvidíte, že vo svojej domácej kancelárii budete oveľa efektívnejší.

Ani sa radšej neprihláste na profily, pretože by vás lákalo ničnerobenie a surfovanie po svojich obľúbených skupinách, čítanie rôznych príspevkov a objavovanie správ. Nie, to rozhodne nepatrí do pracovného času! Nemajte ani telefón v blízkosti počítača, stanovte si čas na oddych a budete mať vyhradené minúty na iné činnosti než na tie, ktoré patria do všeobecnej pracovnej náplne.

Dajte si pozor, lebo odkladanie úloh nepatrí do denného plánu! Robte svoju prácu naplno a až po jej dokončení budete mať k dispozícii nejaký čas na oddych. To isté platí pre Spotify, Netflix, Voyo, HBO Max a čokoľvek, čo by vás mohlo zbytočne rozptýliť.

 

2. Dodatočné každodenné plánovanie

Len so zodpovedne pripraveným plánom sa dá totiž uspieť.

Musíte mať úplne jasno, čo budete robiť nasledujúcu hodinu a aké máte plány na ďalší deň. Len so zodpovedne pripraveným plánom sa dá totiž uspieť.

Časový rozvrh je nutnosťou, ráno sa vrhnete na dve hodiny na e-maily, potom sa doobeda povenujete práci na nejakom projekte, popoludní naladíte detaily so zvyškom tímu na ďalší deň. Time management je dôležitým prvkom v každej dobre fungujúcej firme, samozrejme, že ho využijete aj pri home office. Vezmite si obyčajný papier, napíšte si krátky plán, všetko, čo máte urobiť – potom postupne odškrtávajte jednotlivé položky. Bude to aj dobrá motivácia.

 

Po splnení denného rozvrhu budete mať konečne voľno a aj čas na obľúbený seriál! Home office nie je dovolenka, musíte naplno využiť jeho prednosti a nestrácať zbytočne drahocenné minúty.

 

Online riadenie úloh? Dokonca i tak si pomôžete, pretože existujú aplikácie ako Trello alebo Asana. Zadáte si úlohu alebo vám ju zadá nadriadený, to je už vedľajšie. Na home office je dôležitá prehľadnosť, takže podobné osobné nástenky sa určite hodia.

 

3. Kedy ste vlastne najaktívnejší?

Musíte si tiež nájsť čas, v ktorom urobíte najviac práce. Môže to byť ráno, popoludní, ale aj neskôr večer, na tom nezáleží. Na home office predsa nie ste obmedzovaní, zvyčajne môžete pracovať v rôznych denných časoch.

Ste škovránok? Patríte skôr k sovám? Určite bude vhodné, keď si pri prechode z kancelárie do režimu home office nastavíte plán taký, aký bol aj predtým. Nezabudnite, aby išlo o realistický plán. Ak ste boli zvyknutí prísť do kancelárie o ôsmej a hneď sa dať do práce, vstávajte, ako ste boli zvyknutí a o ôsmej už seďte pri kancelárskom stole s PC. Možnože sa vám lepšie pracuje až poobede, preto si prispôsobte celý plán svojim zvyklostiam. Vy sami seba poznáte najlepšie a môžete si byť sami pre seba úplne špičkovým šéfom, alebo snáď nie?

 

Energické hodiny má každý nastavené inak, využite teda najlepšiu vlnu a zvezte sa po nej. Aj keby bola od ôsmej do desiatej večer, nie je na tom vôbec nič zlé!

 

4. Sú potrebné krátke prestávky

Bez kratších prestávok sa pracovať nedá, to vedia v každej kancelárii. Cvičte alebo relaxujte.

Nikto predsa nebude pracovať štyri hodiny v kuse, to jednoducho nie je možné. Možno iba pri manuálnej práci, ktorá je veľmi monotónna. Z času na čas si musíte oddýchnuť. A najlepšie je, že si môžete oddýchnuť podľa svojich želaní, pretože pracujete z domu.

Niekoľko minút pokoja, jedna hudobná skladba na rozptýlenie, chvíle strávené pri káve. Ale aj očné cviky a pretiahnutie krku a chrbtice, čo je nevyhnutná prevencia proti bolestiam. Osvieženie tela i mysle je rozhodujúce, získate tým príliv novej energie. Bez kratších prestávok sa pracovať nedá, to vedia v každej úspešnej kancelárii! Trebárs si len zájdite do kuchyne po pohár vody.

 

5. Ráno odložte pyžamo

Nepracujte v rovnakom oblečení ako v tom, v ktorom spíte. Jednoduchá rada, ktorá vám umožňuje byť produktívnym po celý deň. Obliekajte sa tak, akoby ste mali ísť do kancelárie, a tým získate vyššiu motiváciu, aby ste boli aktívni.

 

Pyžamo do práce nepatrí, preto sa prezlečte, len čo vstanete ráno z postele. Mali by ste totiž čo najviac simulovať klasickú kanceláriu, pretože to vás bude viesť k práci tak, ako ste boli zvyknutí.

 

Ranná rutina má svoj zmysel, aj keď vám odpadne cestovanie autom alebo verejnou dopravou do zamestnania. Nikto netvrdí, že musíte mať pevne utiahnutú kravatu. Ale dodržujte zavedený rytmus s predchádzajúceho obdobia. Pomôže vám to naladiť sa na home office o niečo lepšie!

 

6. Vyberte si miesto, kde budete iba pracovať

Domáca kancelária.

Pracovať z postele alebo z gauča, kde je televízia, to rozhodne nie je dobrá voľba. Naopak, skôr hrozí, že si zapnete TV a budete sledovať obrazovku. Ako tomu predísť? Jednoducho, aby ste nemuseli po dopoludňajšom pozeraní filmu pracovať počas popoludňajších alebo nočných hodín, vyberte si pracovný kút, kde budete mať len veci určené na prácu. Plnenie pracovných povinností bude najlepšie v prostredí, ktoré tomu úplne zodpovedá a je priamo určené na vykonávanie príslušných činností. Nenechajte sa rozptyľovať, urobte si pracovný priestor, v ktorom vás nebude nikto a nič rušiť.

 

Technické vybavenie domácej kancelárie môže tiež výrazne zvýšiť efektívnosť vašej práce a celkovú pohodu. V tomto článku nájdete niekoľko tipov a rád, ako si zútulniť svoju domácu kanceláriu .

 

7. Nič proti kvalitnej káve, ale…

V tomto okamihu chcem povedať, že všetkého veľa škodí, a preto by ste si nemali nastavovať denný režim s veľkou porciou kávy. Príliš veľa kofeínu znamená neporiadok v tele, budete podráždení aj pre malé detaily, čo nie je dobré pri práci, na ktorú sa treba sústrediť.

Tri a viac hrnčekov kávy počas pracovného času už môže znamenať problém. Pitný režim je potom potrebné doháňať vodou, čo je vlastne to najmenej. Veľká porcia kofeínu je totiž škodlivá, takže jedna silnejšia káva ráno a druhá slabšia popoludní bude určite tak akurát. Nepreháňajte to ani s čajmi, pretože niektoré zmesi môžu mať skôr tlmivý účinok. Najlepšie bude piť vo vašej kancelárii len čistú vodu.

 

8. Trochu zelene je vždy plus

Do vašeho pracovního koutku patří i kousek přírody.

Do vášho pracovného kútika patrí aj kúsok prírody, ktorý pomôže unaveným očiam. Pravda, možno nosíte okuliare, ktoré filtrujú modré svetlo, ale so zeleňou bude váš pocit z času stráveného v pracovnom prostredí rozhodne lepší.

Kaktus pre tých, ktorí zabúdajú zalievať a nikdy predtým sa nevenovali starostlivosti o rastliny, ale aj zelenec alebo lopatkovec pre tých, ktorí už patria medzi pokročilejších milovníkov flóry.

 

Príjemné zátišie si vytvoríte za pár minút, na chvíľku sa namiesto do obrazovky zapozeráte na kvetináč, a tak sa uvoľníte. S prírodou poruke ide všetko ľahšie a nemyslíme tým len príjemný výhľad z okna do parku.

 

Strohý pracovný stôl bez kvetináča je v skutočnosti skôr mínus, hoci sa to môže na prvý pohľad zdať úplne inak.

 

9. Nové a nové miesta na home office

Ak vás už domáci kútik začne nudiť, skúste si zájsť do miestnej kaviarne alebo knižnice. Aj odtiaľ si môžete plánovať home office. Ide obvykle o pokojné miesto, vďaka ktorému sa budete môcť naplno sústrediť na zadané úlohy. Ak chcete zlepšiť produktivitu, možno bude namieste zájsť si občas aj do parku alebo niekam inam. Hlavne nie za pracovný stolík, kde sa po dlhšom čase už môžete cítiť ako v skutočnej kancelárii.

 

Aké sú vaše pracovné skúsenosti z domu? Čo rozptyľuje a znižuje efektívnosť vašej práce? Napíšte do diskusie.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Niekoľko tipov, ako zlepšiť efektívnosť práce v domácom prostredí – vyčíta vám váš šéf, že nie ste takí efektívni pri vašej domácej práci ako v kancelárii? V tomto článku nájdete niekoľko tipov a rád, ako to vylepšiť.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Niekoľko tipov, čo určite nerobiť, keď pracujete z domu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok