Recyclix - perspektívny projekt, alebo ďalšie prázdne sľuby?

05.06.2017 23:42

Ilustračný obrázok osoby, ktorá sa chytí do pasce. Slovné spojenia internetové investovanie či zarábanie cez internetové firmy predajom virtuálnych produktov dnes vyvolávajú viac negatívnych než pozitívnych reakcií. Aj keď som na svojej stránke už zverejnil niekoľko recenzií na takéto internetové projekty, ktoré sa zameriavajú na jednoduchý, priam nereálny zisk peňazí investovaním, rozhodol som sa priniesť vám ďalšiu podobnú recenziu, no tentoraz pôjde o firmu Recyclix. Ak čítate tento článok, zrejme vás najviac zaujíma, či je táto firma férová a skutočná, alebo ide o obyčajný podvod. Môj názor sa prikláňa k druhej možnosti a prečo to tak je, vám vysvetlím v nasledujúcich riadkoch. Najskôr vám však prednesiem, čo to Recyclix vlastne je, aké produkty ponúka, ako to u nich vlastne celé funguje, no a k hlavnej téme, teda prečo si myslím, že je Recyclix podvod, sa dostanem v druhej polovici článku, kde vám opíšem viacero faktov, s ktorými nejde pohnúť. 

 

Čo je to vlastne Recyclix?

Ako napovedá aj samotný názov firmy, Recyclix je spoločnosť, ktorá sa zaoberá spracovávaním, teda recykláciou plastového odpadu a jeho následným predajom vo forme granúl, ktoré sa ďalej využívajú pri výrobe rôznych produktov (poznámka: takto to prezentuje Recyclix a jej partneri, v skutočnosti k žiadnemu recyklovaniu nedochádza, ale nebudem predbiehať). Táto spoločnosť ponúka zárobok investovaním peňazí do recyklačného procesu, pričom ponúka zaujímavé zhodnotenie vášho vkladu (k tejto časti sa vrátim v nasledujúcej kapitole: Ako to vlastne funguje). Keďže je v dnešnej modernej, no znečistenej dobe ekologické myslenie a likvidácia použitého tovaru téma číslo 1, Recyclix so svojím zameraním a sľubmi obrovských ziskov trafili do čierneho.

 

Názorná ukážka recyklačného procesu firmy. Takto nejako to má údajne fungovať.

 

Firma Recyclix bola založená v roku 2015 so sídlom v susednom Poľsku, no na jej internetovej stránke neuviedla mená žiadnych vedúcich osobností. Na internete by ste mohli nájsť meno ako Klaus Husslein, avšak ktovie, či táto osoba aj reálne existuje (k tomuto sa vrátim v druhej časti tohto článku, „Prečo si myslím, že je Recyclix obyčajný podvod“).

 

Ako to vlastne funguje?

Ako už bolo spomenuté, „zarábanie“ s Recyclix by malo fungovať na princípe, kde si vy ako investori kúpite určité množstvo odpadu, ktoré potom prechádza recyklačným procesom, pričom vy z toho dostanete nejaké %. Konkrétne by to malo byť 6-14 % mesačne, čo je v porovnaní so sporiacimi účtami v bankách naozaj výborný výnos. Navyše, Recyclix nemá žiadne poplatky a dokonca pri registrácii dostanete 20 €, ktoré môžete rovno investovať. Samozrejme, že by ste s nimi veľa nezarobili. Musíte teda investovať vlastné peniaze. Ak investujete napríklad 100 €, za rok sa vám vráti 180 €. Nie je to však také jednoduché a vy musíte pre zisk peňazí dodržiavať určité procesy, a to, že odpad musíte recyklovať v niekoľkých cykloch za sebou, teda aby ste z toho aspoň niečo mali. Napríklad za našich imaginárnych 100 € nakúpime 500 kg tovaru, tie potom recyklujeme a po 3 týždňoch už majú hodnotu 200 €, po 5 týždňoch dokonca 300 €. Ale pozor, vašich je iba pár % a konkrétne takto zarobíte nejakých 8 €. Celý cyklus však musíte opakovať a takto to pôjde zrejme donekonečna, pričom po 15 týždňoch zistíte, že máte na účte 9 € vo forme zárobku. Nič moc, však? Ďalším chytákom je to, že ak by ste chceli recyklovaný tovar predať a tým už nepokračovať v recyklácii, dostali by ste iba 25 % z jeho hodnoty, t. j. 75 € po 5 týždňoch recyklovania (čo je dokonca menej, ako ste do toho investovali).

 

Aké sú vo firme Recyclix poplatky a produkty?

Registrácia je zadarmo, navyše vám pri nej dajú 20 €. Žiadne poplatky nedáte ani za investovanie, ako je to na burze, nie sú tu ani žiadne skryté poplatky. Prevod do Bitcoin peňaženky je zadarmo, na PayPal účte je to už za 3,5 % zo sumy.

Čo sa týka tovarov, ako už bolo povedané, nakupujete tu plastový odpad, ktorý je následne recyklovaný. Najnižšia časť, akú môžete kúpiť, je 100 kg odpadu za 20 eur. Ten sa následne recykluje v niekoľkých cykloch, pričom jeden cyklus trvá 5 týždňov. Takisto môžete kúpiť stroje, s ktorými sa recyklácia vykonáva. Môžete tak však urobiť až keď recyklujete 5 000 kg odpadu.

 

Názorná ukážka, ako prebieha celý recyklačný proces Recyclixu.

 

Zarobiť si na Recyclix môžete aj náborom nových investorov a tu sa už dostávam presne tam, kde som chcel, a budem pokračovať v ďalšej kapitole.

 

Prečo si myslím, že je Recyclix obyčajný podvod?

Dostávame sa k hlavnej časti tohto článku, a to, prečo považujem túto firmu za špinavý biznis.

Kde začať? Keďže je na túto firmu naozaj veľa toho, čo by sa dalo povedať, pôjdem na to od začiatku. Ako som sa dočítal na výbornej stránke od Martina Rosuleka, ktorú nájdete tu, firma Recyclix bola podozrivá hneď od prvých mesiacov. Aby si na začiatku svojho pôsobenia získali väčšiu dôveru, začali prevádzkovať rôzne mítingy a dni otvorených dverí pre jej investorov. Na zopár takýchto sa vybral aj vyššie spomínaný pán Rosulek, pričom si z nich priniesol zaujímavé zistenia. Firmu reprezentovali rôzni ľudia, no ani jeden sa nehrnul ukázať publiku svoju tvár či zodpovedať na nejaké otázky. Zaujímavé bolo aj to, že na takéto podujatia nemala prístupnosť žiadna verejnosť, iba jej už aktuálni členovia. Prečo by nezavolali novinárov, ak by nemali čo skrývať? Bola by to predsa reklama zadarmo. Takisto priestory, v ktorých sa akcie konali, mohli byť pokojne prenajaté a zopár starých strojov či obalov s odpadmi predsa ešte nič neznamená. Keď by ste však zadali mená, ktoré na mítingu odzneli v pozíciách ako CEO či COO, do Googlu, takmer nič by ste nenašli. Je teda celkom možné, že tieto mená boli vymyslené a identita skutočných zakladateľov Recyclix ostáva utajená. Je teda firma Recyclix vôbec skutočná?

 

Ďalším veľmi podozrivým signálom bolo pre pána Rosuleka to, že predstavitelia firmy nehovorili o reálnej možnosti zárobku, ale všetku pozornosť upriamovali na neskutočné zisky, ktoré môžete získať, keď prilákate do firmy nových ľudí. Za prvého 10 %, za druhého 3 % a za tretí level 1 %. Nepripomína vám to niečo? Myslím, že už tušíte, o čo v tejto firme ide, je to totižto Ponziho schéma ako vyšitá. Práve v týchto schémach ide o to, že firma v skutočnosti neprevádzkuje žiadny reálny obchod a jediné, čo recykluje, sú peniaze, ktoré naberá od nových členov. Preto niektorí členovia (tí, čo prišli do systému skôr) svoje imaginárne zárobky aj reálne dostanú, no členovia, ktorí prišli neskôr, už majú smolu.

 

Ako je na tom Recyklix v súčasnosti?

Ak zadáte do Googlu „Recyclix a jeho recenzie“, na každej stránke vám ukáže to isté:

 

Firma Recyclix bojuje s finančnými ťažkosťami, keďže bol jeden z ich skladov 14. 2. 2017 zachvátený požiarom, preto do nej neodporúčame investovať!

 

Údajne práve pre tento požiar musela firma natvrdo zobrať časť peňazí jej investorom, aby pokryli svoje škody a vytvorili kompenzačné plány. Je však nápadné, že v minulosti mala firma k dispozícii takmer nekonečné množstvo odpadu na recyklovanie, a zrazu ich zničí jeden sklad? Ďalším nezvrátiteľným dôkazom je fakt, že oblasť v Poľsku, na ktorej sa zničený sklad údajne nachádzal, nemá a nikdy nemal s firmou Recyclix nič spoločné!

 

Vrcholom ľadovca je aktuálne dianie, ktoré však, bohužiaľ, môžete sledovať iba na zahraničných portáloch. Preto ak neviete po anglicky, dúfam, že vám postačí tento článok. Na tejto stránke je zverejnený list z 18. 5. 2017, od jedného z predstaviteľov Recyclixu (určite ďalší podvod), v ktorom uvádza, že ich hlavná stránka bola prevzatá ruskými hackermi a oni nemôžu nič robiť, dokonca museli pozastaviť aj investovanie do ich firmy. Uvádza však, že pripravujú kompenzačné plány, aby vrátili ASPOŇ časť z peňazí investorov. Nepripadá vám toto správanie povedomé? Keďže táto firma disponuje vyše 1 miliónom klientov, prirovnáva sa tento obrovský podvod ku kauzám ako OneCoin a pod.

 

Úvodná stránka spoločnosti Recyclix v ruskom jazyku. Údajne ich hackli ruský hackeri.

 

Všetky časti skladačky totižto teraz dávajú perfektný zmysel. Do firmy už neprichádzali noví investori, a tak ju museli nejako nenápadne zrušiť = požiar. Investori sa búria a chcú svoje peniaze späť, no firma je bezmocná = hacknutá stránka. Či už bola stránka skutočne hacknutá oklamanými investormi, alebo ide iba o ďalšiu fintu zo strany Recyclixu, padla im táto situácia skutočne vhod, pretože svoje pôsobenie už vlastne zrušili, „požiarom ich skladu“ vo februári. Potrebujete ešte niečo viac? Ak chcete vidieť ďalšie podobné aktuálne názory, môžete hľadať na stránkach tu tu, sú však písané po anglicky, keďže je táto téma veľmi čerstvá.

 

 

Pár slov na záver

Musím ešte spomenúť, že firma hlási svoju prvú kompenzačnú vlnu v júni 2017, sám som teda zvedavý, aký zaujímavý príbeh si pre nás dovtedy vymyslia. Myslím si totiž, že ak bola stránka firmy skutočne hacknutá, robia toto divadlo s kompenzáciami iba naoko a aj tak sa po nich nakoniec zľahne zem. Môžem už len skonštatovať, že predchádzajúce riadky hovoria samy za seba a ak nechcete prísť o svoje peniaze, vyhnete sa spoločnosti Recyclix, aj keď je už asi neskoro. Osobne by som však odporučil držať sa od takéhoto typu zárobku ďalej, keďže väčšina takýchto spoločností skončí rovnako, a to tak, že po určitom čase nakoniec aj tak zbalia vaše peniaze a vy ich už nikdy neuvidíte. Stačí však, ak budete obozretní a nenecháte sa na takéto podvodné ponuky nachytať. Dúfam, že vám pri tom pomôže aj tento článok.

 

Že ste nenašli informácie, ktoré ste hľadali? V tom prípade si prečítajte diskusné fórum, možno ich nájdete práve tam. 

Ak už máte s Recyclixom nejaké skúsenosti, podeľte sa o ne a napíšte do diskusie. Každý názor si cením.

 

Našli ste v tomto článku zaujímavé informácie, ktoré považujete za prospešné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Odporúčam prečítať si tieto tri články:

Fungovanie Ponziho schémy – článok o internetových scamoch, čo majú všetky tieto online podvody, ako sú Recyclix, Coinspace, Digital generation, Kairos technologies, Zeekrewards, Banners Broker, spoločné. Po prečítaní článku by ste mali pochopiť, ako funguje každá Ponziho schéma.

 

Čo sú to pyramídové hry a ako fungujú – článok o pyramídových hrách + praktické príklady.

 

Ako sa nenechať nachytať online podvodníkom – v článku si môžete prečítať pár mojich rád, na čo si dať pozor, aby ste v budúcnosti nenaleteli na niečo podobné ako je Recyclix.

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Recyclix - perspektívny projekt, alebo ďalšie prázdne sľuby?

Dátum: 14.09.2017

Vložil: Michal

Titulok: podvod

Presne je to ako som očakával, Skúšal som to bez investovania vlastných financií, A keď mi zrušili účet, keďže som neinvestoval peniaze. Bol som ihneď utvrdení, že to nebude úplne v poriadku.

Pridať nový príspevok