Tsu sociálna sieť - má to budúcnosť, alebo je to len ďalší nezmysel?

27.11.2014 23:20

O sociálnej sieti Tsu sa toho popísalo už pomerne veľa napriek tomu, že vznikla len pred niekoľkými týždňami. Aj ja som sa rozhodol o tomto projekte niečo napísať. V článku sa dočítate o mojich skúsenostiach, výhodách i nevýhodách a dozviete sa aj môj názor na to, či bude táto sociálna sieť fungovať.

 

Čo je to Tsu.co?

Tsu.co získala investíciu 7 miliónov USD a popri tom aj mediálnu podporu.

Tsu je nová sociálna sieť, ktorú založili podnikatelia Sebastian Sobczak, Drew Ginsburg, Thibault Boullenger a Jonathan Lewin v roku 2013 s cieľom rozdeľovať zisky z reklám užívateľom Tsu. Spustená však bola len pred niekoľkými týždňami, hlavne vďa­ka finan­čnej pod­po­re in­ves­tič­né­ho fon­du San­cus Ca­pi­tal Pri­ve, kto­rý do nej vlo­žil 7 mi­lió­nov do­lá­rov. Okrem finančnej podpory sa môže sociálna sieť tešiť aj veľkej mediálnej podpore. Po­čas be­ta­ tes­to­va­nia zís­ka­la me­dzi svo­jich pou­ží­va­te­ľov nie­koľ­ko známych osobností (svetových ce­leb­rít) ako napr. ra­pe­ra 50 Cen­ta a hviez­du NBA Car­me­la An­thonyho. Okrem toho sa objavila vo viacerých zahraničných TV  či talk shows, dokonca aj u našich západných susedov, na televíznom kanáli ČT.

 

Ako to funguje?

Princíp fungovania je veľmi jednoduchý. Tsu bude odmeňovať registrovaných členov siete za príspevky a aktivity tak, že prostredníctvom inteligentného algoritmu prerozdelí až 90 % peňazí získaných z reklám. Spoločnosť si ponechá len 10 %. Pre lepšie pochopenie si pozrite nasledujúci obrázok.

 

 Princíp fungovania sociálnej siete Tsu ktorej algoritmus rozdelí 90% ziskov z reklamy.

 

Zá­kla­dom má byť zdie­ľa­nie texto­vých prís­pev­kov a fo­tog­ra­fií. Čím viac zhliad­nu­tí a interakcií bu­de pou­ží­va­teľ v prie­be­hu 24 ho­dín mať, tým viac pe­ňa­zí dos­ta­ne. Ak Dávidov príspevok zhliadnu a budú zdieľať tisícky ľudí, Tsu zarobí za zobrazovanie reklám dajme tomu 100 USD. Z toho si spoločnosť vezme 10 USD a zvyšných 90 rozdelí medzi užívateľov nasledovne:

 

  • Dávid, ako tvorca príspevku, získa 50 % (podľa príkladu vyššie - 45 USD),

  • osoba, ktorá dostala Dávida do systému, čiže Erika - 33 % zo zisku (30 USD),

  • osoba, cez ktorú sa do systému dostala Erika, čiže Michal - 11 % (10 USD),

  • posledný, štvrtý level od tvorcu obsahu – Silvia - získa 3,33 % zo zisku (3 USD).

 

Ako to vyzerá v Tsu po mojej registrácii?

Väčšina z vás mi v poslednom čase vyčíta, že stále kritizujem niečo, s čím nemám osobné skúsenosti. Aby som teda netáral len tak do vetra, rozhodol som sa do sociálnej siete Tsu zaregistrovať. Priznám sa, že v prvý deň som bol nadšený, no postupom času, hlavne keď sa začali vynárať nedostatky, to nadšenie opadávalo.

 

Do Tsu som sa zaregistroval 07.11. 2014 a za tých 12 dní (dnes je 19.11.) sa na mojom konte nazbierala čiastka 0,01 USD. Samozrejme, hlavným dôvodom mojej registrácie bolo získať informácie, takže som v podstate neaktívny a čudujem sa, odkiaľ som vôbec dostal aj tých 0,01 USD. Priateľov mám len 30, followers 120. S takýmito číslami sa človek ďaleko nedostane. Na to, aby ste zarobili aspoň pár eur, musíte mať tisícky followers.

 

Zatiaľ to vyzerá tak, že nik nerobí nič iné, len píše príspevky a vkladá obrázky. Cieľom každého užívateľa je ,,vychrliť“ stovky príspevkov denne a čakať, že im ich niekto lajkne alebo ich bude zdieľať. No problém je v tom, že ich nemá kto lajknúť či zdieľať, pretože spomedzi 1 000 priateľov a followers robia všetci to isté. Výsledkom je stovka príspevkov na časovej osi (alebo ako sa tomu ,,nadáva“ na facebooku) počas dňa, ktoré si nikto ani nevšimne, lebo každý si ide tú „svoju pesničku“. Z tohto dôvodu mi Tsu pripomína skôr nejaký spam portál, kde sa zobrazujú hlavne erotické fotky, trápne statusy „follow za follow“, inzeráty na pochybné projekty a príspevky typu ,,daj like a chlapec na tejto fotke dostane 10 centov“... To isté je aj na facebooku, no tam sú na to aspoň určené skupiny. Za veľkú nevýhodu pokladám aj absenciu online chatu. Vlastne sa tam zatiaľ nedá robiť nič iné ako spamovať.

 

Výhody alebo čo sa mi na tejto sociálnej sieti páči

  • mediálna a finančná podpora. Hoci v minulosti jestvovalo nespočetné množstvo sociálnych sietí, ktoré sa dušovali, že ich užívatelia budú zarábať (nakoniec všetky skončili skôr než začali), tentoraz je to však trochu iné. Ako už bolo spomenuté vyššie, majitelia Tsu.co získali investíciu 7 miliónov USD a k tomu slušnú mediálnu podporu. Preto by som túto sociálnu sieť asi neporovnával s predchádzajúcimi nepodarkami, ktoré takúto podporu nemali,

 
  • podobnosť s facebookom. Ďalšou výhodou by mohla byť vizuálna podobnosť s facebookom. Vďaka tejto výhode by si ľudia mohli na Tsu veľmi rýchlo zvyknúť, čo je zrejme aj cieľom,

 
  • jednoduchosť a prehľadnosť z hľadiska používateľnosti. Patrím medzi ľudí, ktorí majú radi jednoduché a prehľadné veci. V sociálnej sieti Tsu som sa zorientoval v podstate behom polhodiny,

 
  • najväčšou výhodou je, prirodzene, možnosť zarábania peňazí. To, že je to zadarmo, za výhodu nepovažujem, je to samozrejmosť.

 
 

Každá minca má dve strany, preto by bolo dobré napísať niečo aj o negatívach, resp. nedostatkoch tejto sociálnej siete, o ktorých sa zjavne veľa nehovorí.

 

Nevýhody alebo nedostatky, na ktorých by mal Tsu.co popracovať

  • vysoké výplatné minimum - až 100 USD. Za jednu z najväčších nevýhod považujem vysoké výplatné minimum. Prečo? Pretože takýmto spôsobom to ľudia vzdajú skôr ako začnú. Priznajme si to... čo je hlavným motivujúcim prvkom registrácie ľudí do Tsu? Nie, nie je to samotná sociálna sieť ani chatovanie s ľuďmi ako to bolo pri facebooku, ale zarábanie peňazí. Čo sa stane, keď ľudia zistia, že za týždeň zarobili 0,01 USD a tých 100 USD naškrabú možno za 10 rokov? Vykašlú sa na to a odídu,

 
  • platba šekom. V budúcnosti pribudnú pravdepodobne aj iné možnosti vyplácania, napríklad na bankový účet alebo nejaké internetové peňaženky ako paypal, solidtrustpay či iné. V súčasnosti je to však iba platba šekom. U našich západných susedov by to nemal byť problém, no na Slovensku to problém je a vcelku veľký. Väčšina bánk totiž šeky neprepláca a tie, ktoré ich preplácajú, majú podmienku, že u nich musíte mať vytvorený bankový účet. Ak u nich účet nemáte, musíte si ho založiť, vložiť naň nejakých pár eur atď. Nakoniec vám zo sumy 100 USD ostane možno 70-80 USD. Hovorím z vlastnej skúsenosti...,

 
  • slabá ponuka. V podstate sa na sociálnej sieti Tsu.co zatiaľ toho veľa robiť nedá. Komentovanie, zdieľanie, lajkovanie, pridávanie obrázkov a pár ďalších funkcií ako na facebooku. To je však všetko. Chýba hranie hier, vytváranie skupín, online chat s priateľmi a ďalšie funkcie, ktoré budú užívateľom facebooku určite chýbať. Možno časom pribudnú ďalšie veci, uvidíme, chce to viac času. Ak však nepribudnú, bude to problém,

 
  • dôvod, prečo sa zaregistrovať. Ďalší problém, ktorý na sociálnej sieti Tsu.co vidím, je spôsob motivácie ľudí k registrácii. Tým jediným je zatiaľ zarábanie peňazí. Aplikácie a funkcie, ako som už v  spomínal predchádzajúcom bode, nestoja za nič, preto ak tie peniaze ľudia nezarobia (alebo to nebude podľa ich predstáv a očakávaní, resp. podľa toho, čo im bolo sľubované pred registráciou), odídu preč. Neexistuje žiadny iný dôvod, prečo by ľudia mali dať prednosť Tsu pred facebookom. Toto je podľa mňa jeden z najväčších problémov, s ktorým sa Tsu musí popasovať,

 
  • neprirodzené správanie ľudí, ktorí za vidinou pár centov spamujú a ,,postujú“ nemorálne a neetické príspevky. Spočiatku boli na mojom profile samé erotické fotky či porno, teraz, našťastie, už takých ľudí blokujú.

 

Zarobí na tom niekto? A ak áno, tak kto?

O tom, že na tom niekto zarobí, nepochybujem, veď spoločnosť Tsu vyčlenila na reklamu a vyplácanie aktívnych užívateľov investíciu 7 miliónov USD. Takže bez ohľadu na to, či sa to uchytí alebo nie, tých 7 miliónov si zrejme niekto rozdelí. Kto to bude? Budú to predovšetkým známe osobnosti (celebrity), ktoré majú veľký počet fanúšikov aj na Youtube či Facebooku. Samozrejme, len za predpokladu, že sa do Tsu vôbec zaregistrujú. Im stačí pridať akýkoľvek status a hneď sa na ich profil nacapí tisíc či desaťtisíc ľudí. Zarobia na tom aj obyčajní ľudia, ktorí budú neustále aktívni, budú tvoriť nejaký obsah, respektíve niečo, čo zaujme a priláka veľkú masu ľudí. Kto však na tom nezarobí, budú ľudia, ktorí sa zaregistrujú len tak, pridajú si tam pár desiatok či stoviek priateľov, ktorých majú aj na facebooku. Toto bude tá hlavná skupina (veľká masa ľudí) - možno až 80 % všetkých registrovaných, ktorí nikdy nedosiahnu výplatné minimum 100 USD.

 

Tak bude to fungovať, či nebude...?

Celý tento projekt a jeho úspech stojí a padá na záujme inzertných spoločností o reklamu, preto ak chceme poznať odpoveď na túto otázku, mali by sme sa na Tsu pozrieť z pohľadu inzerenta, resp. inzerujúcej spoločnosti (ten, kto bude dávať peniaze za reklamu v Tsu.co, z ktorej užívatelia dostanú tých 90 %). Skúste si predstaviť, že ste inzerent. Máte firmu, ktorá vyrába nejaký produkt či službu a vy chcete tento produkt spropagovať formou nejakej reklamy. Možností máte niekoľko. Môžete si zaplatiť reklamu v televízii, novinách, časopisoch, na rôznych webových stránkach či billboardoch, poprípade aj na sociálnych sieťach Facebook či Twitter.

 

Teraz otázka:

Zaplatili by ste si radšej reklamu na mieste, kde sa ľudia nesprávajú normálne a v záujme zarábania peňazí sú motivovaní klikať na reklamy a podvádzať, alebo radšej budete inzerovať na facebooku, v TV, poprípade inou formou na internete, kde sa užívatelia správajú normálne a reklamu zhliadnu preto, že ich zaujala?

 

Pre inzerenta je podstatná efektívnosť reklamy, a teda čo najvyššia konverzia - zisk. Ak sa budú užívatelia správať v duchu hesla „ja kliknem tebe a potom ty mne“, spoločnosť dosiahne nízke tržby a viac v Tsu inzerovať nebude.

 

Dá sa teda povedať, že to celé stojí na ľuďoch. Pokiaľ budú registrovaní užívatelia podvádzať, inzertné spoločnosti si reklamu zaplatia radšej niekde inde. A keď nebude reklama, Tsu nezarobí ani cent. Ak nezarobí Tsu.co, nezarobia ani ľudia. A keď ľudia nezarobia tak, ako im bolo sľubované (mnoho ľudí očakáva, že na tom zbohatne), odídu... pretože jediným dôvodom, prečo ostať, je zarábanie peňazí. Všetko ostatné je nanič...

 

Táto sociálna sieť by, samozrejme, mohla fungovať, no len v tom prípade, že by primárnym dôvodom registrácie bolo niečo iné ako zarábanie peňazí. Napríklad nejaká revolučná funkcia, aplikácia alebo niečo iné, čo by prilákalo ľudí. Obávam sa ale, že v tom prípade by si aj Tsu, rovnako ako facebook, nechal pre seba 100 % zisky z reklám :-).

 

Pár slov na záver

Mojím cieľom nie je provokovať ani hrať sa na múdreho, ale hlavne trochu rozvíriť diskusiu, poukázať na výhody a hlavne nevýhody, resp. nedostatky, pretože tých je, ako vidíte, požehnane. Čas však ukáže, či sa to uchytí, alebo to skončí ako predchádzajúce nepodarky. Finančnú i mediálnu podporu má Tsu.co pomerne slušnú, uvidíme, či to dokáže využiť vo svoj prospech.

 

Podľa môjho názoru nejde o podvodNie je to pyramídová hra ani Ponziho hra. Aby mohlo ísť o pyramídovú hru alebo Ponziho schému, museli by ste investovať vlastné peniaze. Projekt Tsu je však zadarmo.

 

Čo si vezmete z tohto článku, je len na vás. Ak ste sa rozhodli zaregistrovať, tak vám držím palce. Ak neočakávate, že sa z vás stanú milionári, tak vám to pokojne môžem aj odporúčať.

 

Ak ste v článku nenašli to, čo ste hľadali, skúste si prečítať aj diskusné fórum, tam možno nájdete nejaké zaujímavé informácie k téme.

Prišli ste už niekedy do kontaktu s týmto projektom? Ak áno, budem rád, ak sa zapojíte do diskusie a napíšete svoje vlastné skúsenosti.

 

Páči sa vám môj web? Ak áno, odporučte ho svojim priateľom, určite vám budú vďační. Taktiež sa môžete pridať do dvoch facebookových skupín, v ktorých vás budem neustále informovať o nových príležitostiach. Jedna je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v tej druhej zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Tsu sociálna sieť, má to budúcnosť?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok